nanie's FotoPage
satu gambar seribu kenangan
By: nanie misbah

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 30-Apr-2009 10:47 Email | Share | | Bookmark
Bouton-on-the-water

Bourton-on-the-Water
From Wikipedia, the free encyclopedia

The village

Bourton-on-the-Water is a village in Gloucestershire, England in the Cotswolds area. It is known as the 'Venice of the Cotswolds' because of the bridge-spanned stream that runs through the village .

Bourton has a number of tourist attractions:

The River Windrush is spanned by several attractive small road and footbridges. During the summer, a game of football is played between two of the bridges and is medieval football rather than anything comparable to association football, with goalposts set up in the river itself. Two teams play with a standard football, and a referee attempts to keep order. Crowds line the sidelines of the pitch (the banks), and the aim is to score as many goals as possible (while getting everyone else as wet as possible).
The model village is a 1:10 replica of the village and includes a model of the model village itself (a model within a model).
The Model Railway.
The Cotswold Motoring Museum (home of Brum).
Birdland, an ornithological theme park, which is a collection of birds, from penguins through parrots to passerine (perching) birds. Children can feed the large fish. There are bird-of-prey displays.
The Dragonfly Maze
On the fourth Sunday of each month, there is a farmers' market.



River Windrush,Bouton-on-the-water





Footbridge over the river Windrush



Tuesday, 21-Apr-2009 09:44 Email | Share | | Bookmark
Daffodil....


Spring time.....masa nie lah daffodil berbunga,sebenarnya masa nie baru beli my new canon zoom lens.kebetulan pula masa daffodil sedang berkembang.memang kena pada masanya untuk mencuba lens baru.






Narcissus (plant)
From Wikipedia, the free encyclopedia

Narcissus is the botanic name for a genus of mainly hardy, mostly spring-flowering, bulbs in the Amaryllis family native to Europe, North Africa, and Asia. There are also several Narcissus species that bloom in the autumn. Though Hortus Third cites 26 wild species, Daffodils for North American Gardens cites between 50 and 100 excluding species variants and wild hybrids. Through taxonomic and genetic research, it is speculated that over time this number will probably continue to be refined Daffodil is a common English name, sometimes used now for all varieties, and is the chief common name of horticultural prevalence used by the American Daffodil Society. The range of forms in cultivation has been heavily modified and extended, with new variations available from specialists almost every year.

Description

All Narcissus species have a central trumpet-, bowl-, or disc-shaped corona surrounded by a ring of six floral leaves called the perianth which is united into a tube at the forward edge of the 3-locular ovary. The seeds are black, round and swollen with hard coat. The three outer segments are sepals, and the three inner segments are petals. Though the traditional daffodil of folklore, poetry, and field may have a yellow to golden-yellow color all over, both in the wild species and due to breeding, the perianth and corona may be variously colored. Breeders have developed some daffodils with double, triple, or ambiguously multiple rows and layers of segments, and several wild species also have known double variants.








Wednesday, 25-Mar-2009 17:09 Email | Share | | Bookmark
My kitchen.....

Ruang dapur yang tak begitu besar tapi banyak berjasa buat kami.setiap kali buat makan besar sudah tentunya hura hara dibuatnya ruang dapur ini.kali ini saya dan suami serta teman2 buat "surprise b'day party".Tak ramai sangat tetamu cuma dalam 10 orang.Menu kali ini nasi ayam jer.saya memang sibuk dari awal pagi lagi pada hari tu.Jadi semua gambar2 yang ada nie semua husband yang ambil,dan yang paling best majlis kali nie ada tema red n white.








nie semua teman2 yang hadir,terima kasih pada semua...


nie lah b'day girl


Friday, 9-Jan-2009 19:10 Email | Share | | Bookmark
Tanggungjawab.....


Setiap pagi tepat jam 0730am dari celah tingkap rumah saya lihat beberapa pekerja binaan telah sampai untuk memulakan kerja mereka.5 hari seminggu mereka datang kerja tepat pada waktunya.Mereka mula kerja awal dan waktu habis kerja pun awal.Biasa mereka habis keje pada jam 4 petang.walaupun bunyinya masih awal tapi ketika itu cuaca sudah gelap dan suhu pada masa tu mungkin mencecah 0 degree celcius.
Walau apa pun keadaan sejuk atau panas tapi demi kerja dan tanggungjawab terhadap tugas mereka sanggup menghadapi rintangan tersebut,ini bermakna tidak kira apa jua kerja yang kita lakukan mesti dilakukan dengan penuh tanggungjawab dan hasilnya akan memuaskan semua pihak.







Wednesday, 7-Jan-2009 22:34 Email | Share | | Bookmark
Boxing Day,2008

Pengalaman yang memang tetap akan menjadi kenangan.Seawal jam 0630am kami dah keluar sebab sale di Debenhams bermula pada pukul 0700am.Tepat jam 0700am pintu masuk di buka secepat kilat Debenhams di Oxford Street,London di banjiri oleh orang ramai.Saya pun sempat jugak membeli beberapa barang.Tak banyak barang saya beli di Debenhams kerana barang idaman ada di Selrfidges,satu lagi shopping mall yang sale akan bermula pada jam 0900am.

Bila pintu masuk ke Selfridges di buka untuk orang ramai kami adalah orang terakhir yang dapat masuk,semua pintu utama masuk ke shopping mall tersebut terpaksa ditutup kerana terlalu ramai orang sehingga berhimpit-himpit.Memang ramai sungguh orang yang bershopping masa tu.Tapi memang kebanyakan barang on sale di Selfridges.bila saya buat perbandingan memang barang di Selfridges lebih murah.Barang yang saya memang nak beli tu pun harganya paling murah di Selfridges.Semasa dalam shopping mall tu ramai betul malaysian yang saya jumpa.Memang untung kalau dapat bershopping masa boxing day di London,harga memang jauh lebih murah dari biasa.

Setelah selesai kami pun nak balik ke hotel,tapi satu lagi halangan yang terpaksa kami rempuh sebelum sampai ke hotel.Sepanjang Oxford street di banjiri oleh ribuan manusia sehingga kami berjalan seperti ketam baru lah dapat melepasi rintangan.Saya rasa sehingga sesak nafas kerana ramai sangat orang sehingga tak nampak jalan.Saya rasa letih sangat bukan sebab membeli belah tapi letih melepaskan diri dari lapisan manusia.

Tapi saya rasa ini memang antara kenangan yang tak dapat saya lupakan sepanjang saya berada di UK selama 3 tahun.....







[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net